Spring naar hoofdtekst

Huawei Y550 firmware update

Geplaatst op door ,
Laatste aanpassing op .

Inleiding

In een eerdere post beschreef ik de noodzaak van en de stappen om een Huawei Y550 smartphone van nieuwe firmware te voorzien. Sindsdien is er een hoop gebeurd op het vlak van die alternatieve firmwares, zogenaamde Custom ROMs. De procedure is in grote lijnen gelijk gebleven, maar de te installeren bestanden niet.

Downloaden

Flashen

Om een nieuwe firmware te kunnen installeren (flashen), moet de telefoon ontgrendeld worden. Dit kan via een formulier, of via een e-mail naar Huawei. Daarna volgt het installeren van een zogenaamde Custom Recovery, een kleine buitenboord-Linux die backups kan maken, het geheugen kan indelen (partitioneren) en firmware kan vervangen.

  1. Installeer, zoals in de eerdere post beschreven, de TWRP custom recovery.
  2. Start de telefoon in de nieuwe recovery-modus (Power + Volume-down).
  3. Voer een fabrieksreset (factory wipe) uit.
  4. Installeer customROM en de OpenGApps in één flash.
  5. Schakel de telefoon daarna via TWRP uit.
  6. Start de telefoon in fastboot-modus (Power + Volume-up).
  7. Flash via fastboot het aangepaste BOOT.IMG-bestand.
  8. Start de telefoon met fasboot opnieuw.

Hierna volgt een lange herstart.

Nabewerken

Als je, zoals ik, geen waarde hecht aan ongewenste advertenties in apps die je gebruikt of op websites die je bezoekt, kun je er voor kiezen een adblocker te installeren. Ik heb gekozen voor AdAway, een app die op systeemniveau alle bekende advertenties wegfiltert. Om dit te kunnen doen, moet zij wel systeemrechten (root-toegang) hebben.

Om welke app dan ook root-toegang te kunnen geven, moet er via custom recovery een extra stuk software worden geïnstalleerd; in mijn geval SuperSU. De installatie verloopt net als bij het custom ROM of de OpenGApps. Het toestel kan hierna een aantal keren opnieuw opstarten; dat is normaal.

Nu kan via adb install org.adaway_60.apk AdAway worden geïnstalleerd, als de telefoon via USB is aangesloten op een computer, en de ADB-toegang is toegestaan. Als de installatie geslaagd is, kun je AdAway voor het eerst starten. SuperSU vraagt of de app met root-rechten mag werken - ja dus. Daarna volgt een update van AdAway-lijsten en een herstart van de telefoon. Klaar!

Inhoudsopgave

Klik op één van de onderstaande categorieën om de lijst met artikelen te filteren.