Tectonic puzzel oplossen

Deze pagina toont een Suguru- ofwel Tectonic puzzeloplosser. U kunt er voor kiezen om één van de 31 gegeven puzzels op te lossen. Het is helaas (nog) niet mogelijk om zelf puzzels in te voeren.

Het programma maakt gebruik van tien strategiën die, zo lang er vooruitgang wordt geboekt, na elkaar worden toegepast. Meer informatie en een technische analyse vindt u op FWieP's weblog.

Uitleg

Een Tectonic-puzzel, ook wel Suguru genoemd, bestaat uit een rechthoekig vlak met cellen. Deze zijn gegroepeerd in puzzelstukken van 1 tot maximaal 5 cellen. In elk puzzelstuk mag een cijfer slechts één keer voorkomen. Ingevulde cijfers mogen elkaar niet raken; ook niet diagonaal.

De verschillende strategiën zijn als volgt samen te vatten:

  1. Omdat elk cijfer slechts één keer per puzzelstuk voorkomt, kunnen gegeven cijfers worden weggestreept in de resterende cellen van dat puzzelstuk.
  2. Omdat twee gelijke cijfers elkaar niet mogen raken, kunnen die cijfers in alle naburige cellen worden weggestreept.
  3. Als een bepaald cijfer slechts in één cel van een puzzelstuk voorkomt, moet dat cijfer in die cel staan.
  4. Hebben twee cellen dezelfde twee cijfers en staan ze diagonaal ten opzichte van elkaar, kunnen die cijfers worden weggestreept bij de andere twee cellen uit dat vierkant van 2×2.
  5. Hebben twee cellen dezelfde twee cijfers en staan ze boven (a) of naast elkaar (b), kunnen die cijfers worden weggestreept bij de twee linker- en rechter (a), of boven- en onderliggende cellen (b).
    Hebben twee boven (a) of naast elkaar (b) staande cellen als enige één bepaald cijfer binnen dat puzzelstuk, en is minimaal één naburige cel van een ander puzzelstuk, dan kan dat cijfer daar worden weggestreept.
  6. Hebben twee cellen in een puzzelstuk dezelfde twee cijfers, kunnen die cijfers worden weggestreept bij alle andere cellen van dat puzzelstuk.
  7. Wordt een cel (A) omsloten door drie cellen van een ander puzzelstuk (B), met in die cellen een cijfer dat in dat puzzelstuk verder niet voorkomt, dan kan het cijfer (in A) worden weggestreept.
  8. Staat een cel (A) naast, onder of boven drie cellen van een ander puzzelstuk (B), met in die cellen een cijfer dat in dat puzzelstuk (B) verder niet voorkomt, dan kan het cijfer (in A) worden weggestreept.
  9. Zoek een cel met slechts twee opties en probeer ze stuk voor stuk (begin dus weer met strategie 1). Komt er zo een geldige en volledig ingevulde puzzel uit, dan was de keuze juist.

Opgave

Bron: Onbekend

Stappen

Totaal aantal: 0

Huidige stap: 0, strategie 0

Oplossing